Vlaggenmasten

Welke vlaggenmast moet ik kopen?

Altijd al ervan gedroomd om een vlaggenmast te kopen? Bij Cowi kunt u een vlaggenmast kopen van hoge kwaliteit voor in de tuin van uw woning of bij uw bedrijfspand.

Wij hebben vlaggenmasten van aluminium, polyester en hout. Om de keuze voor een vlaggenmast gemakkelijker voor u te maken, leggen wij hieronder uit wat de verschillen zijn.

Het verschil tussen de vorm, cilindrisch of conisch?

Een cilindrische vlaggenmast is over de gehele lengte van de mast even dik. Deze vlaggenmast wordt vaak gekozen voor bij een bedrijfspand, gezamenlijk met een baniervlag die rechthoekig van vorm is geeft dit een strakke uitstraling. Een complete set met vlaggenmast en banieruithouder vindt u onder de baniermasten.

Een conische vlaggenmast is daarentegen van onderen breed en loopt smaller uit naar de top van de mast. De conische vorm is een klassieke keuze voor bij een woning, school, hotel of gemeentehuis.

Welke vorm u kiest hangt af van uw persoonlijke voorkeur en kan afhankelijk zijn van de locatie waar u de vlaggenmast wilt plaatsen. De conische vorm is namelijk door zijn vorm sterker dan de cilindrische vorm, dus woont u op een winderige locatie zoals een open vlakte of aan zee, dan is de conische vlaggenmast de aanbevolen keuze. 

Een aluminium, polyester of houten vlaggenmast kopen?

Om een keuze te maken tussen de verschillende materialen zetten wij hieronder de materialen en verschillen op een rij.

Aluminium vlaggenmast

De aluminium vlaggenmast is verkrijgbaar in de cilindrische vorm in 70 en 90 mm diameter en in de conische vorm. Deze vlaggenmast wordt in Nederland geproduceerd.
De aluminium cilindrische vlaggenmast van 70 mm diameter is verkrijgbaar in 5,6 of 7 meter.
De aluminium cilindrische vlaggenmast van 90 mm diameter is verkrijgbaar in 5 tot en met 9 meter en de conische aluminium vlaggenmast is verkrijgbaar in 6 tot en met 12 meter.
Op de aluminium vlaggenmasten cilindrisch 90 mm en conisch geeft Cowi een anti-breukgarantie van 10 jaar, op de aluminium vlaggenmast cilindrisch 70 mm een anti-breukgarantie van 5 jaar.

Polyester vlaggenmast

De polyester vlaggenmast is alleen verkrijgbaar in de conische vorm van 6 tot en met 12 meter hoog. Deze vlaggenmast wordt in Zweden geproduceerd en voldoet ook aan het internationale kwaliteitskeurmerk ISO14001/9001. Op de polyester vlaggenmasten geeft Cowi een anti-breukgarantie van 10 jaar. 

Houten vlaggenmast

De houten vlaggenmast is verkrijgbaar in de conische vorm van 6, 7 of 8 meter hoog. 

De verschillen

Wilt u een cilindrische vorm vlaggenmast dan kunt u alleen voor een aluminium vlaggenmast kiezen. Heeft u liever de conische vorm dan kunt u uit alle materialen kiezen.

Het geluid dat de vlaggenmasten produceren verschilt per materiaalsoort, een polyester vlaggenmast veroorzaakt een dof geluid wanneer bijvoorbeeld de vlaggenlijn tegen de mast klappert, terwijl een aluminium vlaggenmast een hoog en schel geluid produceert.

Bij een polyester vlaggenmast vallen eventuele beschadigingen minder op. Omdat de polyester vlaggenmast geheel op kleur is, ontstaat er geen kleurverschil bij een beschadiging. Dit is anders bij een aluminium vlaggenmast, bij een beschadiging zal hierbij de aluminium kleur zichtbaar worden. Dit valt dus eerder op als de vlaggenmast verder bijvoorbeeld wit is. 

De afwerking van een polyester of aluminium vlaggenmast verschilt ook. Een polyester vlaggenmast heeft over de gehele lengte een lichte naad, terwijl een aluminium vlaggenmast helemaal strak is, omdat deze uit 1 deel gedraaid wordt. 

De kleur van de vlaggenmast

Een aluminium vlaggenmast kunnen wij standaard leveren in geanodiseerd grijs of wit RAL 9010. Tegen een meerprijs kunt u kiezen voor zwart RAL 9005 of antraciet RAL 7016. 

Een polyester vlaggenmast leveren wij standaard in wit RAL 9010. Tegen een meerprijs kan de mast ook in zwart RAL 9005 of antraciet RAL 7016 geleverd worden.

Bij de houten vlaggenmast kunt u kiezen uit een wit of bruin gelakte mast. 

Mochten de beschikbare kleuren van de polyester of aluminium vlaggenmast niet de kleur zijn die u wenst, omdat u bijvoorbeeld wilt dat de vlaggenmast dezelfde kleur heeft als de kozijnen van uw woning, neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan. 

Hoe hoog moet een vlaggenmast zijn?

De hoofdregel om te bepalen welke hoogte vlaggenmast u het beste kunt kopen hangt af van of u de vlaggenmast bij uw woning of bedrijfspand wilt plaatsen.
Bij uw woning is het de hoofdregel om 1 meter van de hoogte van uw woning af te halen. Dit betekent dat als uw woning een nokhoogte heeft van 8 meter, dat u dan het beste een vlaggenmast van 7 meter hoog kunt kopen.
Bij een bedrijfspand werkt deze regel net andersom. Is het bedrijfspand 9 meter hoog, dan kunt u het beste een vlaggenmast van 10 meter hoog kopen.

Maar naast deze hoofdregel is ook de afstand tussen het bedrijfspand of de woning en de vlaggenmast van belang. Hoe dichter de vlaggenmast bij het pand of de woning staat, hoe kleiner de mast lijkt. Staat de vlaggenmast meer bij de straat dan lijkt de vlaggenmast groter in verhouding met de woning of het pand.
Ook de ruimte rondom de plaats van de vlaggenmast is van belang. Hoe hoger de vlaggenmast is, des te groter de vlag wordt die erin komt te hangen. Bij een vlaggenmast van 7 meter hoog hoort bijvoorbeeld een vlag van 200 x 300 cm. Deze moet wel de ruimte hebben om uit te kunnen wapperen.

Twijfelt u over welke hoogte het meest geschikt is voor uw situatie? Vraag ons gerust om advies. Wij kijken graag met u mee. 

Hoe kan ik de vlaggenmast bevestigen?

Grondbevestigingen polyester vlaggenmast

Als u van plan bent om een polyester vlaggenmast te kopen dan zijn er twee opties om de vlaggenmast in de grond te bevestigen.

1. Kantelbaar grondanker – dit anker zit standaard bij de polyester vlaggenmast. Met dit grondanker is het mogelijk om de vlaggenmast te kantelen en is onderhoud gemakkelijk uit te voeren.

2. Kantelconsole – deze grondbevestiging noemen wij ook wel het stormanker. Bent u van plan om de vlaggenmast op een locatie te plaatsen waar veel wind staat of waar de grond erg los is zoals bijvoorbeeld veengrond, dan adviseren wij om voor de kantelconsole te kiezen. Ook bij een vlaggenmast vanaf 9 meter adviseren wij om te kiezen voor de kantelconsole. Met de kantelconsole is het mogelijk om de vlaggenmast te kantelen. 

Bevestigingen aluminium vlaggenmast

Mocht uw keuze zijn gevallen op een aluminium vlaggenmast dan heeft u meerdere opties om de vlaggenmast te bevestigen. Een aluminium vlaggenmast kan in de grond bevestigd worden maar ook aan een muur. Hieronder leggen wij de verschillende bevestigingsmethodes aan u uit. 

1. Kantelbaar grondanker met inlijmanker – Door dit grondanker is het mogelijk om de aluminium vlaggenmast te kantelen, dit is makkelijk voor het schoonmaken en onderhoud van de mast. De aluminium mast wordt geleverd zonder voet aan de mast, daarom is er een inlijmanker nodig om de mast aan de kantelbare grondanker te bevestigen. Het inlijmanker bevestigd Cowi al voor u in de mast. 

2. Kantelconsole met inlijmanker – Wilt u de mast op een winderige locatie of in losse grond, zoals bijvoorbeeld veengrond plaatsen, dan adviseren wij om voor de kantelconsole te kiezen. Ook bij een vlaggenmast vanaf 9 meter adviseren wij om te kiezen voor de kantelconsole. Met de kantelconsole is het mogelijk om de vlaggenmast te kantelen. De aluminium mast wordt geleverd zonder voet aan de mast, daarom is er een inlijmanker nodig om de mast aan de kantelbare grondanker te bevestigen.Het inlijmanker bevestigd Cowi al voor u in de mast. 

3. Grondbuis – De grondbuis is een goedkope manier om een aluminium vlaggenmast in de grond te bevestigen. U plaatst de grondbuis in de grond en schuift vervolgens de vlaggenmast in de grondbuis. Hierdoor wordt de vlaggenmast 50 cm korter en zal een vlaggenmast van 6 meter in werkelijkheid 5,5 meter boven het maaiveld staan. Met de grondbuis is het niet mogelijk om de vlaggenmast te kantelen en zal onderhoud meer werk vragen. 

4. Oversteekkoker – Bij de oversteekkoker blijft er ongeveer 45 cm van de koker boven het maaiveld staan. Hier schuift u de vlaggenmast vervolgens overheen. Het voordeel van de oversteekkoker ten opzichte van de grondbuis is dat een vlaggenmast van bijvoorbeeld 6 meter, ook 6 meter boven het maaiveld staat. Bij de oversteekkoker is het ook niet mogelijk om de vlaggenmast te kantelen en zal u meer werk moeten verrichten om onderhoud uit te voeren.

5. Muurbeugel – Heeft u geen mogelijkheid om de vlaggenmast in de grond te plaatsen dan is de muurbeugel een oplossing. Het is wel van belang dat de muur of gevel stevig genoeg is om de muurbeugels op te bevestigen. 

Grondbevestiging houten vlaggenmast

Bij de houten vlaggenmasten kunt u kiezen voor een mastblok in verschillende kleuren. Het mastblok maakt het mogelijk om de vlaggenmast te kantelen waardoor onderhoud aan de mast gemakkelijk wordt. 

Op welke manier kunt u de vlaggenmast bedienen?

Om een vlag te kunnen hijsen of strijken moet u de vlaggenlijn kunnen bedienen. Hier zijn meerdere manieren voor. U kunt kiezen voor een uitwendige vlaggenlijn of een inwendige vlaggenlijn. 

Kikker, uitwendige vlaggenlijn

Een kikker is de meest klassieke en voordeligste manier om een vlag of wimpel te bedienen in de vlaggenmast. De kikker wordt op de mast geplaatst en hier kunt u de vlaggenlijn omheen wikkelen. De vlaggenlijn zal dus buiten de vlaggenmast liggen, hierdoor is de vlaggenlijn wel gevoeliger voor weersinvloeden. Ook kan de vlaggenlijn tegen de mast aanslaan bij een hardere wind. Als u voor een kikker kiest betekent het automatisch dat de mastknop een vaste mastknop is, de kleur van de knop kan u zelf kiezen. Omdat de mastknop niet kan roteren bestaat de kans dat de vlag om de vlaggenmast heen slaat en niet mooi kan uitwaaien. 

Anti-diefstal systeem, inwendige vlaggenlijn

Het meest populaire systeem om een vlaggenmast te bedienen is het anti-diefstal systeem. De vlaggenlijn gaat binnen door de vlaggenmast, dit geeft een strakke afwerking en beschermt de vlaggenlijn tegen weersinvloeden en u heeft geen last van getik van de vlaggenlijn tegen de mast.
Op de vlaggenmast wordt een kastje gemonteerd die u kunt afsluiten met de bijgeleverde sleutelset. Als u de deksel van het kastje afhaalt heeft u toegang tot de vlaggenlijn en kunt u de vlag hijsen of neerhalen. Het voordeel hierbij is dat de vlag niet uit de mast kan worden gestolen als het kastje afgesloten is, zonder sleutel kunt u immers niet bij de vlaggenlijn.
Bij het anti-diefstal systeem wordt een contragewicht meegeleverd, dit zorgt ervoor dat het neerhalen van de vlag soepel gaat en dat de vlag strak in de mast hangt.
Als u voor een anti-diefstal systeem kiest betekent dit automatisch dat de mastknop een roterende mastknop is, de kleur van de knop kunt u zelf kiezen. Een roterende mastknop zorgt ervoor dat de vlaggenlijn meedraait en de vlag niet om de mast heen slaat. Het roteren van de vlaggenlijn kan alleen niet oneindig, de vlaggenlijn is op een gegeven moment “op” en kan niet meer roteren. U zult dan de vlag neer moeten halen en opnieuw moeten hijsen zodat de vlaggenlijn niet meer gedraaid is. 

Liersysteem, inwendige vlaggenlijn

Het liersysteem heeft overeenkomsten met het anti-diefstal systeem. De vlaggenlijn met stalen kern gaat binnen door de vlaggenmast voor een strakke afwerking. Om de vlag te hijsen of neer te halen plaatst u de lier op de vlaggenmast en draait u de slinger rond, het systeem doet vervolgens de rest. Wilt u ultiem gebruiksgemak, dan kunt u dus het beste voor het liersysteem kiezen.
Bij het liersysteem wordt ook een contragewicht geleverd, die ervoor zorgt dat de vlag mooi strak hangt.  Mocht u voor een liersysteem kiezen betekent dit automatisch dat de mastknop een roterende mastknop is, de kleur van de knop kunt u zelf kiezen. Een roterende mastknop zorgt ervoor dat de vlaggenlijn meedraait en de vlag niet om de mast heen slaat. Het roteren van de vlaggenlijn kan alleen niet oneindig, de vlaggenlijn is op een gegeven moment “op” en kan niet meer roteren. U zult dan de vlag neer moeten halen en opnieuw moeten hijsen zodat de vlaggenlijn niet meer gedraaid is. 

De kleur en vorm van de mastknop

Als laatste kunt u de kleur en de vorm van de mastknop kiezen. Cowi heeft de keuze uit een platte mastknop of een tulpvormige mastknop in verschillende kleuren zoals oranje, zwart, goud of zilver. Welke mastknop u kiest is vooral uw eigen persoonlijke smaak. 

Vlaggenmast plaatsen

Als u een vlaggenmast heeft gekocht, dan moet de vlaggenmast natuurlijk ook geplaatst worden. Dit is een klus die u zelf kunt uitvoeren als u dat wilt. Bij de levering van de vlaggenmast ontvangt u een duidelijke gebruiksaanwijzing die u uitlegt hoe u de vlaggenmast zelf kunt plaatsen.
Wilt u de vlaggenmast liever laten plaatsen, dan kan Cowi dat ook voor u doen. U kunt bij uw bestelling aangeven dat u de vlaggenmast door ons vakkundig wilt laten plaatsen. Wij nemen dan contact met u op om een afspraak te maken voor de plaatsingsdatum.

Levertijd vlaggenmast

Wij leveren uit eigen voorraad en hanteren een levertijd van 7 dagen met of zonder plaatsing. Door drukte of weersomstandigheden kan er, als er gekozen wordt voor een plaatsing door Cowi, afgeweken worden van de 7 dagen levertijd. Wij nemen dan altijd contact met u op om dit af te stemmen. Wilt u een specifieke RAL-kleur dan kunt u een offerte aanvragen en dan is de levertijd 6 weken.

Twijfelt u over welke vlaggenmast voor uw situatie de juiste keuze is? Wij kijken graag met u mee zodat u de vlaggenmast kunt kopen die voor u het beste is.
Neem contact op via de telefoon, e-mail of ons contactformulier. 

Onze dienstverlening gaat verder dan alleen het leveren van ons product. Het team van Cowi staat van begin tot eind voor u klaar. Ook na de aflevering en installatie van de vlaggenmast staan wij tot uw beschikking om alle vragen te beantwoorden.