In de lente- en zomermaanden kan je de paardenbak gemakkelijk tot in de late uurtjes gebruiken. In de herfst en winter, wanneer het al snel donker wordt, is dit een ander verhaal. Goede paardenbak verlichting is daarom geen overbodige luxe als je veilig en met plezier in de late middag of avond wilt paardrijden.
Oké, je wil verlichting in je rijbak regelen. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Waar begin je mee? Welke soort verlichting zou je in paardenbak gebruiken? Hoe veel lichtpunten/lichtmasten is er nodig? Moet ik een verlichtingsplan opstellen? In deze blog zetten we een aantal belangrijke zaken op een rij, zodat de zoektocht naar de juiste verlichting voor jouw paardenbak makkelijker wordt.
Weet je al precies wat je nodig hebt? Top!
Ga direct naar de paardenbakverlichting
Hoe kies ik de juiste verlichting voor een paardenbak – stappenplan
1. Verlichtingsplan
Het verlichtingsplan is een korte samenvatting van wat je eigenlijk nodig hebt. Dit doe je aan de hand van de grootte van de paardenbak, je locatie en omliggende panden. We gaan je hieronder precies uitleggen waar jij op moet letten in de zoektocht naar rijbakverlichting.
Hoeveel lichtmasten heb ik voor mijn paardenbak nodig?
Als eerste wil je inschatten hoeveel verlichtingspunten je nodig hebt. Om dit te bepalen is het van belang waarvoor het paardenbak wordt gebruikt: dressuur of springen.
Verlichtingsplan bij dressuur. Bij dressuur worden de lichtmasten op 1 lange zijde geplaatst. Bij een paardenbak van 60×30 meter worden dan vier masten aan één lange zijde geplaatst. Zie afbeelding hieronder.
Verlichtingsplan bij het springen. Bij springen zal er verlichting geplaatst moeten worden aan beide zijden van de paardenbak. Als je de verlichting enkel aan één kant plaatst (zoals bij dressuur), ziet het paard het licht van 1 kant komen en kan het paard moeilijker diepte inschatten. Gevolg hiervan is dat het paard de sprong kan weigeren. Zie in de afbeelding hieronder hoe het lichtplan eruit kan zien voor een springbak van 60×30 meter.
Verlichtingsplan bij zowel springen als dressuur
Wil je de juiste én voldoende verlichting in je paardenbak waarin je zowel springt als dressuur doet? Kies dan voor verlichting aan beide zijden van de paardenbak. Net zoals bij een bak die enkel voor springen is.
2. Hoe lang moet lichtmast zijn in mijn situatie?
Nu je ongeveer weet hoeveel masten er nodig zijn, is het tijd om te bepalen hoe hoog ze moeten zijn.
In de meeste gevallen zou een lichtmast van 8 meter de beste keuze zijn. Dit is de lengte die nodig is voor de ledlampen om een goede spreiding van het licht te verzekeren. Zo heb je een egale lichtdeken over de paardenbak waardoor je in goede verlichting aan het werk kan met je paard.
Voor een wat kleinere paardenbak is de 6 meter lichtmast een optie. Dit wel het minimale wat wij adviseren. Echter is het soms een betere oplossing als je bijvoorbeeld rekening moet houden met buren of de gemeente.
De 4 meter lichtmast is een uitzondering in ons assortiment. 4 meter lichtmast wordt gebruikt als de locatie in een beschermd natuurgebied ligt maar je toch wilt paardrijden in de avond.
3. Sterkte van een lamp in paardenbak
Bij de lichtmast van 6 en 8 meter werken wij standaard met de 500 Watt ledlamp – in koud en helder wit. Door het koude licht zal het licht verder reiken dan warm licht zou kunnen.
Er kunnen andere lampen op een lichtmast geplaats worden. Bij voorbeeld als er een longeercirkel naast de paardenbak ligt. De keus voor de ledlamp zal hier 300 Watt zijn. De longeercirkel is kleiner dan een paardenbak en dus is een minder sterkte ledlamp een goede keus. Dit kan ook voor een paddock gelden. Ook bij lichtmast van 4 meter advies is om lamp van 300 watt te gebruiken.
Vaak krijgen we de vraag over of de verlichting wel binnen de paardenbak blijft. Hebben de buren er last van? Of verlicht ik mijn hele dorp?
Dit heet lichtvervuiling. Wij stellen de lampen zo af dat licht mooi in de paardenbak blijft. Cowi heeft met een drone foto’s gemaakt van bovenaf. Op deze manier hebben we dat goed kunnen controleren. Hier hebben we ook een installatietip voor. Als je tussen de onderkant van de ledlamp en de lichtmast 7 cm aanhoudt, schijnt het licht altijd in de paardenbak en niet daarbuiten.
4. Onderhoud lichtmasten
Hoe onderhoud je een lichtmast? Dit is een begrijpelijke vraag. Gelukkig zijn de lichtmasten van Cowi makkelijk in onderhoud. Ze zijn licht van gewicht en worden met een kantelbaar grondanker geleverd. Hierdoor kan je de mast makkelijk kantelen om schoon te maken of onderhoud uit te voeren. Het geanodiseerde staal maakt de masten weersbestendig. De beugel die nodig is om de ledlamp op de mast te monteren is verzinkt en daardoor beschermd tegen roestvorming.
Daarnaast is het ook mogelijk om lichtmast in ieder gewenste RAL kleur te laten spuiten. Dit laagje verf biedt nog meer bescherming voor je lichtmast.
5. Garantie paardenbakverlichting
Op alle lichtmasten hanteren we een 10 jaar garantie op breuk uitgezonderd calamiteiten. Ledlampen hebben een garantie van 1 jaar.
6. Installatie lichtmast
Onze lichtmasten zijn zo gemaakt, dat je ze zelf eenvoudig kunt installeren. Voorafgaand aan de installatie voorzien we je graag van advies. Daarom krijg je bij aanschaf een duidelijke installatie instructie. Wil je de masten niet zelf installeren? Uiteraard kunnen wij dit ook volledig voor je verzorgen. Van verlichtingsplan tot installatie. Het enige wat je dan zelf hoeft te doen is het drukken op de lichtknop om jouw paardenbak te laten shinen.